NK Hulsberg 2018

Geplaatst: 17-09-2018

Als laatste wedstrijd van het seizoen 2018 staat voor Team Verheijen het Nederlands Kampioenschap op het programma. Net als vorig jaar wordt het NK voor de tweespannen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap verreden, van 14 tot en met 16 september.

Onder mooie temperaturen en aardig wat publieke belangstelling wordt er in Hulsberg sportief gestreden om het Nederlandse kampioenschap. Tristan neemt voor deze wedstrijd de 15-jarige Daphne Kuijpers mee in zijn team, die in de dressuur en vaardigheid achterop de presentatiewagen zit. In de marathon neemt zijn vrouw Jitske, voor het eerst sinds haar zwangerschap en bevalling, weer haar vertrouwde plekje in achterop de marathonwagen.

Het NK begint voor Team Verheijen op vrijdag met een ietwat teleurstellende dressuurproef. Tristan merkt al bij het losrijden dat het span niet loopt zoals het moet, en rijdt daarom tussen de witte hekjes voor de ogen van de jury op safe. Hij kan helaas niet de proef rijden die hij wilde rijden, en is daarom toch blij met de 7e plaats die de jury hem toebedeelt.

Op zaterdag wachten Tristan en Jitske 8 marathonhindernissen die, door de schuine ligging op de heuvelrand, gerust pittig genoemd mogen worden. Tristan houdt het hoofd koel en rijdt netjes door de technische hindernissen die qua lijnen veel keuze aan de menners laat. Door de hoogteverschillen moeten de paarden goed door trekken, en dat doen ze uitstekend. Met een 5e plek in de marathon twijfelt hij nog of hij misschien toch iets harder had moeten rijden, maar de tijden van de top 5 zitten allemaal dicht bij elkaar, ze schelen slechts seconden onderling.

Op zondag rijdt Tristan dan ook heel open het laatste onderdeel in, de Vaardigheid. “Ik dacht: we zien wel, alles zit kort op elkaar, er is veel mogelijk, je kunt niet voorspellen hoe het zal gaan lopen.” Tristan beseft dat hij alleen een kans maakt als hij er geen balletje af rijdt en binnen de tijd blijft. Dat laatste lukt, maar helaas valt er wel 1 balletje af. Jammer, maar toch blijft hij met dat ene balletje nog lange tijd op de 1e plek staan. Tot aan de laatste menner blijft het spannend, maar die weet toch zijn koppositie te behouden. Team Verheijen wint wel de Vaardigheid en eindigt in het totaalklassement op een knappe 2e plek op dit NK.

Daarmee is de wedstrijd nog niet afgelopen want de beste 5 menners rijden nog een Winning Round: een selectie van het vaardigheidsparcours waarbij tijd en ballen allebei als strafpunten tellen. Als kers op de taart weet Team Verheijen ook deze Winning Round als beste af te sluiten. Een mooie afsluiter van het seizoen 2018!

De paarden krijgen nu hun welverdiende rust, om te herstellen van het wedstrijdseizoen. Na een maandje wordt de training weer rustig hervat. Team Verheijen gaat weer plannen maken, zo wordt overwogen om een jong span op een indoor wedstrijdje te starten.

Team Verheijen bedankt iedereen die hen op social media en op de wedstrijden heeft aangemoedigd en gesteund, en laat graag weer van zich horen in het nieuwe seizoen!

Nieuwsoverzicht