Tegenslag voor Team Verheijen op het WK

Geplaatst: 03-10-2017

Op zondagmorgen 17 september startte Tristan de vrachtwagen voor de lange reis naar het WK in Lipica (Slovenië).

De heenreis verliep zonder problemen: na een tussenstop op de renbaan in München vervolgde Team Verheijen op maandag het laatste stuk van de route naar het WK. Eenmaal aangekomen begon de zoektocht naar een geschikt plaatsje voor de hele week door te brengen. Nadat alles op zijn plek stond en de paarden op stal stonden, kon het WK beginnen. 

Op maandag en dinsdag heeft Team Verheijen nog flink getraind met de paarden. Op woensdag werden de paarden "fit to compete" verklaard door de jury. Goed nieuws want dit betekende dat Team Verheijen mocht starten in de dressuur. Het was aan Tristan om op vrijdagmorgen, als eerste starter van de tweede dag, in de dressuur te laten zien wat hij waard was. "We waren er helemaal klaar voor: de paarden liepen super, misschien nog wel beter dan thuis. Voor mijn gevoel zouden we als beste Nederlander uit de ring komen'', vertelt Tristan. Helaas liep het niet zoals Tristan van te voren had gedacht. Één van zijn paarden was niet bij de les en Tristan kreeg geen goed contact met hem. Hij moest ervoor kiezen zijn proef iets matter te rijden om geen risico te lopen en fouten te voorkomen. Daardoor kreeg Tristan te weinig punten om vooraan te eindigen. Met 58,46 strafpunten kwam Team Verheijen op een 37e plaats te staan, van de 81 deelnemers. ''Mijn proef was niet slecht, alleen te simpel voor op een WK. Ik kon het niet anders oplossen in de ring, helaas. Maar als je op de 37e plaats staat, wil dat niet zeggen dat je niet meer in de top 10 kan komen. De puntenverschillen zijn heel klein, dus we maken zeker nog kans", vertelt Tristan. 

Na een goede nachtrust, startte Team Verheijen zaterdag om 13:18 aan de marathon. Na een zwaar traject tussen de weilanden van het enorme complex van Lipica Stud Farm, kwamen zijn paarden vol energie aan bij de hindernissen. De eerste hindernis lag nog geen 100 meter van de start van het marathontraject. Het was voor de paarden even schrikken dat ze al zo snel in de hindernis kwamen. Tristan ving dit goed op en reed foutloos door de eerste hindernis! Hindernis twee en drie gingen ook zonder problemen. In hindernis vier ging het helaas mis. In de laatste wending naar de finish, botste de koets tegen een paal waardoor de koets iets omhoog kwam en Tristan van de koets viel. Hij kwam op beide voeten terecht en heeft gelukkig niets opgelopen. Helaas kostte het van de koets gaan 20 strafpunten. Zijn groom Jitske moest van de koets om de paarden tegen te houden. Dit zorgde voor nog 5 extra strafpunten. In totaal verliet Verheijen hindernis vier met 25 stafpunten. Omdat de koets niet helemaal om was gevallen mocht Verheijen de rest van de hindernissen uitrijden en de dag erna gewoon starten in de vaardigheid. Uiteindelijk eindigde Verheijen op een 72e plaats in de marathon. In het totaalklassement stond hij, na de dressuur en de marathon, op de 70e plaats. ''Normaal zie je het wel aankomen als de koets kantelt. Dan zet je jezelf ernaar op de koets. Maar ik had dit helemaal niet in de gaten en voor ik het wist lag ik er al naast'', vertelt Tristan. ''Daarna is de concentratie weg. De laatste hindernissen waren we er helemaal vanaf en je beseft dat winnen niet meer gaat lukken''. Het was natuurlijk ontzettend balen voor Tristan en zijn team. Ook voor het Nederlandse team, waar Tristan deel van uitmaakte, was het een tegenslag omdat Verheijen flink daalde in het klassement. ''Je rijdt om te winnen, maar als je dit overkomt ga je het liefst naar huis. Al helemaal als het zo onschuldig gaat", aldus Tristan. 

Team Verheijen mocht op zondagmorgen al om 9 uur starten in de vaardigheid. Het was een moeilijk parcours dat snel gereden moest worden. Tristan reed een foutloze rit, maar kreeg helaas wel 7.11 strafpunt voor tijdsoverschrijding. ''Voor mijn gevoel ging ik hard genoeg. De tijd was erg krap en je moest heel hard rijden om er binnen te blijven'' vertelt Tristan. Net nadat Tristan gereden had, begon het in Slovenië te regenen. Door de flinke regenval kwam het vaardigheidsparcours volledig blank te staan. De wedstrijd werd zelf 45 minuten stil gelegd omdat het parcours niet begaanbaar was. ''Ik was blij dat we al klaar waren en alles droog binnen hadden staan", lacht Tristan.
Team Verheijen werd 22e in de vaardigheid, waardoor ze flink omhoog klommen in het eindklassement. Uiteindelijk eindigde Verheijen op een 56e plaats op het WK in Lipica.

Tristan: ''Ik wil iedereen bedanken die het mogelijk heeft gemaakt dat mijn team en ik  naar het WK hebben kunnen gaan. Zonder deze mensen was het nooit gelukt. Nogmaals hartelijk dank!''

           

 

 

                                                                 

         

 

 

                                                                

                                                                                                          
                

                                                              

 

 

                                                      

 

 

                                                       

 

 

 

                                                                                       

 

 

                                                  

 

 

                                           

 

 

 

                                                  

 

 

 

                                                 

 

 

                                                                           

 

 

                                                 

Nieuwsoverzicht